Cyklocesta na koniec sveta

Khakasia

Khakasia
Rusko 2012

sobota 16. mája 2009

Балкаш

Nachadzam sa na jazere Balchas, ktore je jedinecne na svete. Jedinecne v tom, ze je z polovice slane a z druhej polovice sladke. Prave som v tej druhej polovici :-), ked som prichadzal, tak okolo cesty predavali ryby od vymyslu sveta. Male, velke, okate, bezokate; vsetky boli mrtve. Akokeby vylovili jazero :-).
Mesto Балкаш je zname tym, ze sa tu vyrabali vsetky sovietske tanky v II svetovej vojne. Inak je mesto nezaujimave, typicke socialisticke mesto, take ako nam premietali v gumovacich filmoch o tom ako je CCCP najlepsie; na Obcianskej Nauke :-). V meste je metalurgicka fagrika, ktora cmudi zlty dym z donebastupajucix kominov. Na severovychode su puste mnohoetazne domy.
Spal som na plazi, rano prisiel clovek - Ochrana teritioria, nech mu dam prachy, na vodku. Ja na to, ze vodku nepijem a on argumentoval tym, ze nie pre mna, ale pre neho. Fuj, dekoval som sa odtial tak rychlo ako som vedel. Ked som siel okolo jedinej stavby, ktou tam stavali, zastavilo auto, vysiel clovek chromy na jednu nohu. Clovek 'Nurlan' je riaditelom komplexu, ktory stavia a preraba cokolvek. Prave tam stavali mesitu, jeho sukromny projekt. Ako mi ozrejmil, ked tam bude mesita, tak prijdu aj ludia do opustenych domov = nie najhorsi argument. Clovek dal vyzitku s tym, ze ma ugosti v jeho gastinici 'Medina'. Prisiel som do gastinice, najedol sa a cakam na Nurlana. Neprichadzal, potom som mu zavolal a zariadil to tak, ze spim v gastinici, kde som ihned prvy den stratil kluc od nomera. Ked som chodil s hlavou sklonenou a ocami uprenymi na zem v snahe najst kluc, tak Nurlan na mna mava z kancelarie, ze tam mam prijst. Ked som vosiel, zacitil som nieco, comu hovorime Ganja a oni Asana. Dostal som do ruky nie najhorsi joint z Шу.
Nurlan je hlbokoveriaci moslim a preco ma ugostil ? Pustil mi prvu suru v mp3 formate, v ktorej sa hovori, nieco v tom zmysle ze Alah ako znamenie vyslal cestovatela. Ked suru pocuval v aute, uvidel mna na bajku a nadomnou v pozadi jeho mesitu. Hovori, ze iba hlupak by nepochopil to, co uvidel a preto ma ugostil v gastinici, previedol mestom, ukazal mi najkrajsie casti atd. Hovorim si ze v pohode typek.
Som kupil mnoho pohladnic. Pohladnice odmietli z posty odoslat, ze nech ich vlozim do obalky a poslem ako list. To som este nezazil, donebavolajuca hlupost, nasrdeny som odchadzal. No co, ludia tu inteligenciou asi moc obdareny niesu.
Takto ja a Balchas.

3 komentáre:

maRcel povedal(a)...

pekne,pekne pan cestovatel...dobry pribeh:))nech je Alah s tebou:)Prajem vela dalsich pozitivnych zazitkov.

He-man povedal(a)...

a ked si lucil s nuranom, odzdravil si ho ako sa patri ? "Alejkum Salam" ? :P

Anonymný povedal(a)...

Nie,'asalama alejkum' je nieco ako reakcia v zmysle 'Boh aj s tebou.' na 'Salam alejkum.'-'Boh s tebou.' Este napisem nieco z lekcii muslinizmu,ktore som dostal,nieco z historie a to,ako som bol v mesite ,ocista tela atd.