Cyklocesta na koniec sveta

Khakasia

Khakasia
Rusko 2012

pondelok 11. mája 2009

Doprava v Kazachstane

Preco v Almaty nie je metro ? Boli pokusy cca. 5 rokov nazad, postavili dve stanice a tie sa im zrutili vplyvom zemetrasenia ktore je tu velmi caste. V Astane tiez nie je metro, mesto Astana je postavene na piesku. Elekticky sa taktiez velmi neuchytili, videl som zatial dve a v Almaty relaxujem uz piaty den. vraj sa im tu rozchadzaju kolajnice opet vplyvom zemskych pohybov. Cela doprava je zalozena na 'marsrutkach', tak ako aj v Rusku. V Marsrutke je okrem vodica aj jeden vyberac penazi, jedna cesta stoji 50KZT a plati sa az pri vystupe. Ked pride marsrutka na zastavku, otvoria sa dvere a vyberac zakrici nieco na sposob smeru, ktorym sa ubera. Ak niekto dobieha (ako napr. my :-)), tak marsrutka pocka. Naproti Volgogradu, kde mozno sediet vedla vodica na poprednom mieste, tu v KAZ to nie je ani fyzicky mozne.
Pre cyklistov je mesto Almaty dost nebezpecne, videl som velmi vela kanalov bez veka a spadnut tam s bikom, po tom velmi netuzim. Popri cestach z oboch stran je kanal, ktorym sa odvadza voda. Kanal je siroky mozno 80cm a hlboky tiez 50cm, takze spadnut tam s bikom sa rovna urazu.
Stale tu niekto trubi, ci uz na mna alebo na vodica, ktory zaspal na krizovate. Maju tu semafory, na ktorych cervena prechadza rovno na zelenu.Opacne uz funguje aj oranzova.

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

Dobre ti sliape. datumy vychadzaju pri pohlade dopredu?